Crematie

Crematie betekent het stoffelijk overschot van een overledene verassen of verbranden. Verassing van het menselijk lichaam is niet meer dan een versnelling van de natuurlijke ontbinding. Wat bij begraving jaren duurt, gebeurt tijdens de crematie in ruim één uur en een half. Dat verassen gebeurt in een crematorium.

Hoe gaat dat nu eigenlijk in zijn werk?

De kist wordt in de op 750° voorverwarmde oven binnengevoerd. Na zelfontvlamming van de kist stijgt de temperatuur in de oven tot 1.100°. Een crematie gebeurt individueel en geldt in onze regio als een van de belangrijkste manieren van lijkbezorging. Alles is afhankelijk van verschillende invloeden. Elke crematie is uniek. Net zoals elk lichaam uniek is en zo ook de omstandigheden van overlijden. Het kan allemaal invloed hebben op de duur van de crematie en de as. Ook de hoeveelheid as zal verschillend zijn van persoon tot persoon.

Verplichtingen

De overledene wordt met kist of wettelijk lijkomhulsel in de oven geschoven. Dit is verplicht. Er gaat veel de ronde dat de uitvaartverzorger de kist weer zou gebruiken voor andere overledenen. Hierover bestaat een wettelijke bepaling dat een kist individueel is en nooit mag worden herbruikt. Het is dus een fabeltje.

Bij de crematie zelf komt er op de kist een vuurvast steentje te liggen. Op dit steentje staat een nummer gegraveerd. Dit nummer verwijst naar de documenten die zijn opgemaakt met de naam van de overledene erop. Zo kan er geen twijfel mogelijk zijn bij de identiteit van de overledene. Na de crematie komt de as in een urne terecht. Het vuurvast steentje komt ten allen tijde mee met de as.

Asmogelijkheden

Openingsuren funerarium
Openingsuren funerarium

Maandag t.e.m. vrijdag:
17 tot 18.30 uur
Zaterdag: 17 tot 18 uur

Openingsuren winkel
Openingsuren winkel

In de voormiddag enkel op afspraak. Maandag t.e.m. vrijdag:
14 tot 18.30 uur
Zaterdag: 14 tot 18 uur

De winkel en het funerarium zijn gesloten op zon- en feestdagen, wij zijn wel steeds telefonisch bereikbaar op het nr.
09 386 30 64.